Gekleurde straten

Hoe zou jouw buurt eruit zien als je alle straten rood kleurt, alle lanen groen, alle wegen grijs, enzovoort?
Of hoe zou het centrum van Amsterdam eruit zien?
Eerder maakte ik zelf plaatjes van steden, nu kan je zelf een adres invoeren en krijg je automagisch het kaartje dat hoort bij dat adres!

Wil je dat ook uitproberen? Dat is heel simpel, vul onderstaande in!
(uitleg vind je verder naar beneden)

Hoe werkt het?

  • Klik eerst op ‘Show widgets’. Het kan zijn dat er een tijdje ‘initializing widgets’ blijft staan. Dan moet je even geduld hebben.
  • Voer een adres naar keuze in, eerst de straat, dan de plaats met daartussen een komma. Bijvoorbeeld: Dam, Amsterdam
  • Kies de afstand (in meters) rondom die straat. Hoe groter je die afstand zet, hoe langer het duurt om een kaartje te maken.
    • 5.000 meter rondom Dam, Amsterdam duurde bij mij 50 seconden, 500 meter rondom Onderstraat, Bronkhorst duurde maar 3 seconden. (de plaatjes zie je hieronder)
  • Je kan ook kiezen welk soort straten je allemaal wilt meenemen, standaard is ‘all’, waardoor ook alle wandelpaden mee worden genomen. Je kan ook ‘drive’ kiezen, dan krijg je alleen autowegen.
  • Je kan ook voor ‘dark mode’ gaan door black te kiezen als achtergrond. Ziet er soms nog mooier uit!
  • Druk op ‘maak een kaartje’.
  • Doe iets leuks met je kaartje! Deel het bijvoorbeeld op twitter (mention mij even, @sannehombroek) of linkedin, of hang het op aan de muur :-).

Als je cryptische foutmeldingen krijgt is er waarschijnlijk iets misgegaan met het invoeren van de straat en de plaats. Een tikfout, of misschien komt de straat, plaats niet in Openstreetmaps voor.. Probeer dan even een andere combi

Benieuwd hoe het werkt?

Ik heb het gemaakt met Python, waarbij het osmnx-package van Geoff Boeing bijna al het zware werk doet.

Om van het jupyter notebook vervolgens een interactieve html pagina te maken heb ik nbinteract gebruikt, en dit artikel heb ik als basis gebruikt om het allemaal werkend te krijgen (alhoewel ik het uiteindelijk niet in een gist heb gedaan zoals in het artikel, maar via een github repository.

Als je nog meer wilt weten, stuur me dan even een berichtje!

De plaatjes van Dam, Amsterdam en Onderstraat, Bronkhorst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *